top of page

Info

Biscuit- en glazuurbak

Bij keramiek is het gebruikelijk dat elk stuk twee keer gebakken wordt. De eerste bak, ook wel de biscuitbak genoemd, vindt plaats nadat het werkstuk volledig is gedroogd. Tijdens deze bak aan ongeveer 900 graden wordt de klei hard en stevig, waardoor het geschikt is om verder te worden bewerkt. 

Na de biscuitbak volgt het glazuurbakproces. Het glazuur wordt aangebracht op het biscuitgebakken werkstuk en vervolgens wordt het opnieuw gebakken in de keramiekoven, aan een veel hogere temperatuur tot 1240 graden. Dit tweede bakproces smelt het glazuur en zorgt voor de unieke uitstraling en duurzaamheid van het keramiek. 

Samenstelling van de prijzen en bakkosten

Belangrijk bij de samenstelling van de prijs is of deze 'all-in' is of niet. All-in betekent namelijk dat alle materialen, maar ook de 2 bakprocessen zijn inbegrepen bij de prijs. Geen verrassingen meer.

Het merendeel van de lessen wordt echter aangeboden zonder de bakkosten van de glazuurstook. Dit komt omdat het zeer afhankelijk is van het aantal stuks en de grootte van de stuks die iemand maakt tijdens de les of workshop. Deze bakkosten worden verrekend volgens gewicht* (droog, na eerste keer bakken).  Indien je eigen aangekocht glazuur gebruikt dan rekenen we 10€/kg. Dit kan alleen op vertoon van het originele etiket (moet geschikt zijn voor cone 6!) Als je glazuur van het atelier gebruikt dan rekenen we 13€/kg.  *Borden worden verrekend volgens grootte (diameter). Daarbij hanteren we een kost van 0,50€ per cm. Deze bakkosten dien je dus wel in het achterhoofd te houden wanneer je een les of workshop boekt.  Je kiest zelf welke stukken je écht graag ziet en wil (laten) glazuren. 

Tijdens het drogen en bakken kan het soms wel eens mislopen. Dan barst een bord, breekt een oor af of is het kleurtje niet zoals gehoopt. Dit is eigen aan keramiek en is afhankelijk van vele factoren (hoe is het stuk gedraaid, gedroogd, geglazuurd, ...).  Kosten die reeds werden betaald worden in deze situaties niet terugbetaald. 

Annulatievoorwaarden

We werken met externe lesgevers die hun planning afstemmen op onze lessen. Daarom willen we hun ten laatste 3 weken vooraf de les kunnen bevestigen. Annuleer je dus meer dan 21 dagen op voorhand, dan wordt het inschrijvingsgeld teruggestort, mits afhouding van €25 administratiekosten. Annuleer je minder dan 21 dagen op voorhand, dan wordt het inschrijvingsgeld alleen teruggestort (mits afhouding van €25 euro administratiekosten) als iemand anders je plaats nog inneemt.

De lessen gaan door vanaf 6 deelnemers. Wanneer de les wordt afgelast dan wordt het betaalde deelnamegeld integraal teruggestort. 

bottom of page